Advent első vasárnapján...

 

Eljött Advent első vasárnapja. Az elcsendesedés, belső figyelés, az értékelések időszaka kezdődik.(csendben jegyzem meg, hogy odakint gyönyörűen esik a hó :) )

Sokan vagyunk, sokféleképp készülünk az Ünnepre, de egy közös mindannyiunkban. Az, hogy szükség van néha megállni és számot vetni.

 

Erre kiváló időszak az Advent.

 

Az advent szó jelentése: "eljövetel". A latin "adventus Domini" kifejezésből származik, ami annyit tesz: "az Úr eljövetele". A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken "kisböjtnek" nevezték ezt az időszakot.

 

Advent (Ádvent, Úrjövetel) a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25) megelőző negyedik vasárnaptól, karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik és vízkeresztig ( január 6-ig ) tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. 

 

Advent színei, díszei

 

A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila, mely a szent fegyelmet, összeszedettséget és bűnbánatot jelképezi. Advent harmadik vasárnapján örömvasárnapon, az Úr eljövetelének közelségét ünneplik, e nap liturgikus színe a legtöbb helyen a rózsaszín. Az egész időszakban dísztelen a templomi oltár, az orgona szerepe pedig az énekek kíséretére korlátozódik.

 

Szentcsalád-járás

A szentcsalád-járás a 20. század elejéről származó katolikus szokás. a hívek minden nap más házhoz visznek egy, a szent családot ábrázoló képet, majd imákat mondanak és kisebb szertartásokat mutatnak be körülötte. A népszokás arról a bibliai eseményről emlékezik meg, amikor a gyermekét váró Szűz Mária és Szent József Betlehembe érvén szállást kerestek maguknak.

 

Adventi koszorú

Adevntkor a 19-20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern, német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gertyával díszítenek. A gyertyák színe a katolikus hagyomány szerint a bűnbánat színét jelképező lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín, mert ez az öröm vasárnapja. a A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújták meg, minden alkalommal eggyel többet. a világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt amelyet Isten Jézusban a várakozóknak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: 1. Hit, 2. Remény, 3. Öröm, 4. Szeretet A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:

1. Ádám és Éva - mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (Hit)

2. Zsidó nép - akiknek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (Remény)

3. Szűz Mária - aki megszülte a Fiút ( Öröm - rózsaszín gyertya )

4. Keresztelő Szent János - hirdette Jézus eljövetelét és készítette az utat az emberek szívéhez ( Szeretet)

 

Kívánok Neked és családodnak Szép Adventet és készülődést!

A mai nap olajként pedig mi mást ajánlhatnék, mint a Gratitude (Hála) illóolaj keverékünket. 

Olvass róla a Termékek/Illóolajok/Illóolaj keverékek menüpont alatt.